Dossiers

Home
Dossiers

Inloggen

Nog geen account op GasSchande.nl? Dan kunt u deze aanvragen via het dit formulier.Dossier NAM

Strafrechtelijk onderzoek naar beschadigen woningen door gaswinning

Het Openbaar Ministerie moet onderzoeken of de NAM zich bij de gaswinning schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen, waarbij mogelijk levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.

Het hof zegt dat er aanwijzingen zijn dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 170 in het Wetboek van Strafrecht, het beschadigen van woningen, waardoor levensgevaar te duchten is. De rechters vinden dat onderzocht moet worden of dat bewezen kan worden voor de periode tussen januari 1993 en april 2015.

NAM is verrast over uitspraak
De NAM zegt in een eerste reactie 'verrast' te zijn door de beslissing van het gerechtshof.
Zeker gelet op eerdere uitspraken waarin werd besloten geen strafrechtelijk onderzoek te doen...

Bron: www.nos.nl


Voor deze functie dient u ingelogd te zijn.
Relevante artikelen over uw situatie verschijnen automatisch in uw tijdlijn.

Dossier Overheid

Staat én NAM volledig aansprakelijk voor schade gaswinning

De staat en de NAM zijn beide volledig aansprakelijk voor de schade door de gaswinning in Groningen. Die aansprakelijkheid is volgens de rechters vergaand. Ook in de bewijslast is de uitspraak baanbrekend: de rechter neemt een bewijsvermoeden aan en het is aan de veroorzakers van de schade om het tegendeel aan te tonen.

Behalve de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is ook staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) volledig aansprakelijk voor alle schade die door de gaswinning in Groningen ontstaat. Dat heeft de aardbevingskamer van de rechtbank in Assen woensdag in een tussenvonnis bepaald.
Tot nu toe werd alleen de NAM, een joint venture van Shell en ExxonMobil, verantwoordelijk gehouden voor de bevingsschade. Maar de rechtbank oordeelt dat EBN mede-gaswinner is en op grond van artikel 6:177 van het Burgerlijk Wetboek „volledig risico-aansprakelijk is”.

Bron: www.recht.nl
Bron: www.nrc.nl


Voor deze functie dient u ingelogd te zijn.
Relevante artikelen over uw situatie verschijnen automatisch in uw tijdlijn.

Dossier EU

EU wil leveringszekerheid van gas officieel regelen

Bij een gascrisis binnen Europa worden buurlanden straks verplicht om elkaar te helpen, zo hebben de lidstaten en het Europees Parlement woensdagnacht vastgelegd in een onderhandelingsakkoord.

Die (leverings)zekerheid van gas is één van de belangrijkste argumenten die minister Kamp tot nu toe gebruikte om de Groningse gaskraan niet snel dicht te draaien. Het ging daarbij vooral om Nederlandse huishoudens die niet zonder gas mogen komen te zitten.

Ongeveer een kwart van de energiebehoefte in de EU wordt gedekt door gas. Vooral Oost-Europese landen kwamen in de knel toen Rusland in 2006 en 2008 de gaskraan deels dichtdraaide. Het akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd door de EU-instellingen.

Bron: www.rtvnoord.nl


Voor deze functie dient u ingelogd te zijn.
Relevante artikelen over uw situatie verschijnen automatisch in uw tijdlijn.

Uw dossier op GasSchande.nl?

Altijd bij de hand
Print met één muisklik uw complete tijdlijn uit en houd deze gereed bij de gesprekken die u hebt met uw zaakwaarnemer en de NAM. Het zal u helpen gefocust te blijven op uw problematiek gedurende het gesprek. Het geeft u de onverwachte en door de NAM gevreesde voorsprong van uw onuitputtelijke weg naar een rechtvaardige schadeafhandeling.

Afgeschermde delen
Houd uw tijdlijn compleet met uw persoonlijke notities en ervaringen bij de communicatie en voorstellen van de NAM. Hierdoor houdt u op eenvoudige wijze een compleet overzicht over de gang van zaken. De NAM speculeert dat u moedeloos opgeeft. Uw overzicht in uw tijdlijn creëert een dossier die online eindeloos voor u doorwerkt.

Dossier maken

Contact

Kunnen wij u van dienst zijn met een toelichting of advies? Neem contact met ons op.